Van de eerste bekerwinst van Racing Club de Bruxelles in 1912 tot de beslissende treffer van Renaud Emond in 2018: de Beker van België geeft al meer dan 100 jaar kleur aan het Belgische voetballandschap. Betway, officiële partner van de Croky Cup, schetst de achtergrond van de halve finales 2018-2019 die deze week plaatsvinden.

YR KV Mechelen - R. Union St-Gilloise, 23/01/19 20:45

De eerste halve finale belooft een tweestrijd te worden tussen tweedeklassers KV Mechelen en Union SG. Hierdoor verzekert straks één team uit 1B zich van een finaleplaats op de Heizel. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2001, toen tweedeklasser SK Lommel vriend en vijand verraste door op zijn weg Lokeren en Racing Genk uit te schakelen. De beker is voor KV Mechelen bovendien de ideale remedie om de degradatiekater van vorig seizoen door te spoelen. Daarnaast is de ploeg van Wouter Vrancken nog steeds in de running voor de titel in 1B waardoor het weleens een zeer uitzonderlijk seizoen kan worden voor Malinwa. Voor de eerste en laatste bekerwinst moeten we overigens terug naar het seizoen 1986-87, toen Mechelen met 1-0 te sterk was voor Club Luik.

Ook Union SG is niet aan zijn proefstuk toe in de Croky Cup. De Brusselaars raasden begin vorige eeuw als een sneltrein door het Belgische voetbal en wonnen naast 11 landstitels ook 2 bekers in 1913 en 1914. In de jaren 1970 stokte de machine en verdween Union na jarenlange dominantie in de anonimiteit van de lagere amateurreeksen. Onder impuls van een nieuwe voorzitter werd de remonte ingezet en tegenwoordig klopt Union opnieuw nadrukkelijk op de deur van 1A. Een onverhoopte bekerfinale kan hen alvast een zetje in de rug geven. Bovendien bouwde Union dit bekerseizoen een reputatie als reuzendoder op. Met Anderlecht en Racing Genk werden twee grootmachten uit het Belgisch voetbal vakkundig geneutraliseerd. Paars-wit werd in eigen huis met 0-3 vernederd, terwijl Racing Genk sneuvelde na strafschoppen. Union is alvast de grootste outsider voor bekerwinst, maar wie speelt zonder druk is altijd gevaarlijk.

KAA Gent - KV Oostende, 24/01/19 20:45

KAA Gent en KV Oostende zijn de protagonisten uit die andere halve finale. De Buffalo’s wisten in hun 155-jarig bestaan 3 bekers te winnen en toonden zich in 2010 een laatste keer succesvol. Toen versloegen de troepen van Michel Preud’homme een onmachtig Cercle Brugge met 3-0 cijfers. Ook in 1964 en 1984 stonden de Buffalo’s steeds in het winnende kamp. De enige uitschuiver kwam er in het jaar 2008, toen Gent op een volgelopen Heizel het onderspit moest delven tegen Anderlecht. Maar niemand op de club die gelooft dat het dit jaar nog misloopt. Daarbij rekent het vooral op de kunstjes van seizoensrevelaties Roman Yaremchuk en Jonathan David.

Maar met KV Oostende staat KAA Gent wel nog voor een lastige klip. De manschappen van Gert Verheyen staan momenteel op een troosteloze twaalfde stek in de rangschikking, maar hebben van de beker hun hoofddoel gemaakt. Voor de Kustboys zou een tweede finaleplaats in evenveel jaar tijd een stunt van formaat zijn. In 2017 moest KV  de beker nog aan provinciegenoot Zulte Waregem laten. Maar Oostende is belust op revanche en bij kwalificatie ligt de weg volledig open naar een eerste bekerwinst.