Een vaststelling: Onze Rode Duivels voeren de FIFA World Ranking aan; we beschikken over een generatie topatleten die Olympisch, Wereld- of Europees kampioen zijn en onze supporters zijn ook de beste ter wereld. Deze gouden generatie, die uniek is in onze sportgeschiedenis, beschikt helaas niet over een stadion dat voldoet aan de hedendaagse noden.

Onze gouden generatie verdient een stadion op zijn niveau

De KBVB en de Memorial bundelen hun krachten om ervoor te zorgen dat deze generatie topsporters en deze buitengewone supporters krijgen wat ze verdienen: een moderne sporttempel.

Het is de hoogste tijd om in actie te komen, zodat onze nationale trotsen over een state-of-the-art stadion kunnen beschikken om op sportief vlak nog meer te schitteren in België.

Dit nieuwe stadion, dat zal omgedoopt worden tot “Golden Generation Arena”, verwijzend naar onze gouden generatie sporters, moet het officiële stadion worden voor onze Rode Duivels, de Memorial, en het decor worden van zowel voetbal- en atletiekfinales als concerten. 

Een realistisch project, een brede ondersteuning

Het Koning Boudewijnstadion is een stadion met een rijk verleden, dat echter op geen enkel vlak aan de moderne noden voldoet. We willen terug aanknopen met ons rijke verleden en fier kunnen zijn op onze nieuwe sporttempel waarvan de beelden de wereld rondgaan.

Voor de bouw van de Golden Generation Arena gaan we uit van een volledige renovatie van het Koning Boudewijnstadion. Aan de bestemming van het nieuwe stadion verandert niks: we willen gewoon een moderne sporttempel op dezelfde locatie als vandaag. 

Bovendien wordt de capaciteit van deze nieuwe infrastructuur teruggebracht tot 40.000, wat de mobiliteit en de leefbaarheid van dit project alleen maar ten goede komt.

De bouw van de Golden Generation Arena is een investering waarvoor een enorme steun bestaat.

We kunnen rekenen op de massale steun van de supporters, van onze sporters, van de UEFA en de IAAF. Dit project wordt tevens gedragen door een ruime politieke consensus. Voor de financiering ervan (budget tussen 150 en 200 miljoen Euro), rekenen de initiatiefnemers op publieke middelen.

We willen aantonen dat het nog steeds mogelijk is om grote openbare projecten in ons land te realiseren.

Wedstrijd voor universiteiten

De Golden Generation Arena moet het nieuwe icoon van de Belgische topsport worden. Het moet een multifunctionele arena worden die zowel de atleten zelf als de supporters het hoogst mogelijke comfort biedt en tegelijk inzet op zowel innovatie als duurzaamheid.

Bij het ontwerp van dit moderne stadion, dat zal beschikken over een voetbalveld en een atletiekpiste, willen we jonge talenten betrekken en daarom lanceren we een ontwerpwedstrijd voor de verschillende Belgische universiteiten (faculteiten architectuur en ingenieurswetenschappen).

Zodra de projecten ons hebben bereikt, zal een jury bestaande uit Rode Duivels, topatleten, vertegenwoordigers van de KBVB en de Memorial, leden van 1895, actoren van Stad Brussel en de overheid zich buigen over de verschillende concepten.

Aan het werk vanaf morgen

Onze gouden generatie zal niet eeuwig jong blijven en wil nog geschiedenis schrijven in een arena die aan haar is gewijd. De Golden Generation Arena wordt de prachtige nieuwe sporttempel waar onze topvoetballers, atleten en supporters al zo lang op wachten. Morgen gaan we aan het werk.

Peter Bossaert, CEO van de KBVB: “We hebben het geluk op dit moment te kunnen beschikken over een gouden generatie sporters en supporters. We moeten deze unieke kans dus grijpen om een infrastructuur te bouwen die in verhouding staat tot hun prestaties. We willen bewijzen dat ons land nog steeds ambitieuze projecten tot een goed einde kan brengen. Ik ben ervan overtuigd dat we er door onze krachten te bundelen in zullen slagen om de Golden Generation Arena in 2022 klaar te hebben!”

Bob Verbeeck, CEO de Golazo: “Dit is voor ons als organisator van de Memorial een eerste stap in de goede richting. Het is erg belangrijk dat voetbal en atletiek elkaar in deze plannen vinden en samen voor één nieuw stadion gaan. Op die manier kunnen we de herinnering aan Ivo Van Damme én de huidige generatie topatleten en topvoetballers in Brussel levendig houden. We willen nu snel de volgende noodzakelijke stappen zetten en met alle partijen hierover in overleg gaan. Dit is het juiste moment, gezien wij vanaf 2020 ook in de vernieuwende en innoverende Diamond League een belangrijke rol zullen blijven spelen.”